Rhiannon Giddens

tiistai 02.07.2024

Folkin ja rootsin supertähti Rhiannon Giddens kesällä Helsinkiin

Folkin ja yhdysvaltalaisen perinnemusiikin taitajana maailmanlaajuiseen suosioon noussut Rhiannon Giddens saapuu kesällä Suomeen. Helsingin Kulttuuritalossa tiistaina 2. heinäkuuta koettavan konsertin pääsyliput ovat myynnissä nyt!

Folkia, americanaa, bluesia ja countrya vaivattoman luontevasti yhdistelevä Rhiannon Giddens nousi alkujaan kansainväliseen tunnettuuteen Carolina Chocolate Drops -yhtyeen jäsenenä. 1920- ja 30-lukujen amerikkalaisesta perinnemusiikista ammentanut kokoonpano voitti parhaan perinteisen folk-albumin Grammyn vuonna 2011, ja virtuoosimaisesta sekä energisestä musisoinnistaan tunnettu bändi sai hurmioituneen vastaanoton myös konsertoidessaan Helsingin Juhlaviikoilla 2013. Helsingin Sanomien kriitikkoon teki tuolloin suurimman vaikutuksen Rhiannon Giddens, joka laulamisen ohella soitti viulua ja banjoa: “Muusikot olivat häikäisevän taitavia multi-instrumentalisteja. Kirkkaimmaksi tähdeksi nousi karismaattinen Giddens… Oopperan koulimasta vahvasta äänestä saatiin monta itkettävän kaunista esimerkkiä.”

Soolourallaan Rhiannon Giddens on julkaissut useita kiiteltyjä albumeja, jotka ovat esitelleet hänen poikkeuksellisia kykyjään niin upeana laulajana kuin näkemyksellisenä multi-instrumentalistina ja musiikin käsityöläisenä. Moninkertaisesti palkittu ja muun muassa Obamoille Valkoisessa talossa esiintynyt Giddens tunnetaan kantaaottavana artistina, joka on pitkään tehnyt työtä inklusiivisemman musiikkialan ja vähemmän kuultujen äänien puolestapuhujana. Yhteiskunnalliset ja muun muassa Yhdysvaltain historiaan liittyvät teemat toistuvat usein myös Giddensin kappaleissa.

Rhiannon Giddensin uraa seuranneet tietävät, että ainutlaatuiselta artistilta tuntuu onnistuvan mikä tahansa. Laulajana hän on yhtä kotonaan niin oopperan, bluesin, gospelin kuin soulinkin tulkitsijana. Vuonna 2022 Giddens voitti Pulitzer-palkinnon ensimmäisestä oopperastaan “Omar”, jonka hän kirjoitti yhdessä Michael Abelsin kanssa.

“Hän on musiikinlajiin katsomatta yksi hienoimmista artisteista koko maailmassa”, kitaristilegenda Pat Metheny hehkutti Giddensin Pulitzer-voiton jälkeen. “Rhiannon on uskomaton ja loistava. Hän on amerikkalainen aarre”, totesi maineikas pianisti ja säveltäjä Billy Childs.

Kesällä 2023 Rhiannon Giddens esiintyi Pori Jazzin päälavalla yhdessä Francesco Turrisin ja Christian McBriden kanssa. Konsertti keräsi 35 000 hengen yleisössä niin ihastelevia kommentteja, että Rhiannon Giddensin on korkea aika saapua Suomeen ensimmäisen oman konserttinsa merkeissä. Kesän kiertueellaan yhdysvaltalaistähdellä on mukanaan huipputaitava yhtye, jossa soittaa myös Porissa nähty pianisti Franceso Turrisi.

Kulttuuritalon konsertin pääsyliput tulevat myyntiin Lippupisteessä torstaina 11.4. klo 11.

Rhiannon Giddens
Ti 2.7.2024
Kulttuuritalo
Ovet klo 18.30
Liput alk. 39,90 € Lippu.fi
S/K-18