Valokuvanäyttely: Ingemar Forsberg – Jimi ja minä

Pe 4.5.2018 klo 09:00

Alkaa 09:00
Loppuu 15:00
Ovet Näyttely Kulttuuritalo Kitchen ravintolassa
Järjestäjä Näyttelyn järjestää No Fear Agency & Promotion Oy yhteistyössä Helsingin Kulttuuritalon, MEB:in ja Ingemar Forsbergin kanssa
Vapaa pääsy Tilaa tarjoilu

Helsingin legendaarisimpiin keikkapaikkoihin lukeutuva Kulttuuritalo juhlii tänä vuonna 60 –vuotissyntymäpäiviään. Kultsalla vuosien saatossa esiintyneiden artistien kirjo vilisee maailmantähtiä, mutta kenties suurin kansanhuulille elämään jäänyt legenda talon historiassa on Jimi Hendrix Experiencen esiintyminen Aalto-salissa 22. toukokuuta vuonna 1967. Kyseinen Suomen vierailu jäi Jimi Hendrixin uran ainoaksi, ja keikkaa on muisteltu myös Kultsalla viime vuonna 50 -vuotisjuhlakonsertin merkeissä, jossa Jimi Hendrixin musiikkia tulkitsivat kotimaiset huippukitaristit ja muusikot. Experience –nimellä kulkeva Jimi Hendrix –tribuuttikiertue nähtiin viime vuoden syksynä myös Tavastialla, Tullikamarin Pakkahuoneella ja Logomossa. Tarkkasilmäisimmät kiertueen keikoilla käyneet ovatkin jo saattaneet kiinnittää huomiota mukana kulkeneisiin mustavalkokuviin Jimi Hendrixistä. Niiden kuvien takana on mies nimeltä Ingemar Forsberg.

Ingemar ”Ingo” Forsberg on vuonna 1947 Ahvenanmaan saaristossa syntynyt valokuvaaja, joka on asunut ja vaikuttanut Helsingissä vuodesta 1965 lähtien.

Vuonna 1967, ollessaan 20 -vuotias, Forsberg toimi kuvaajana Seitsemäntoista -nimiselle lehdelle. Yksi kuvattavista keikoista oli Jimi Hendrixin keikka Kulttuuritalolla.”Se oli kova homma. Valotus oli punavihreä ja valotusmittari ei antanut tulosta. Sen lisäksi vahtimestarit painoivat kaikki kuvaajat alas ja pakottivat konttaamaan polvillaan estradin edessä. Keikan jälkeen kehitin filmin vihreässä valossa voimakkaassa paperikehitteessä. Ja ihan onnistuneita kuvia niistä tulikin! Harmi vaan, että lehti meni konkurssiin enkä saanut kuvista yhtään rahaa. Jouduin myymään kameranikin maksaakseni materiaalivelat”, Forsberg kertoo.

Jimi Hendrix vaikutti näin osaltaan myös traagisesti valokuvaajan uran katkeamiseen, mutta Ingemar ei siitä huolimatta muistele Jimiä pahalla. ”Minulle ei jäänyt hänestä mitään negatiivista sanottavaa. Jimi Hendrix oli kaikki ihmiset huomioonottava, miellyttävä herrasmies. On vaikea ymmärtää kaikkea sitä pahaa, mitä hänestä on sanottu. Oma kokemukseni hänestä on hyvin positiivinen. Hän joutui Suomessa kohtaamaan paljon ennakkoluuloja ja oli varmasti sivistyneempi, kuin täällä hänet kohdannut vastaanotto.”

Valokuvaajan uran jäätyä tauolle Forsberg suuntasi Leica –kameroiden korjaajakursseille Saksaan ja Tanskaan. Tämän jälkeen hän toimi pitkään mekaanikkona ja tuotepäällikkönä valokuvaustukkuliikkeessä. Hän on toiminut myös kamerahuollossa huolto- ja käyttöpäällikkönä. Valokuvaamisen ohella toinen Forsbergin rakkaista harrastuksista on purjehdus, ja hän on työskennellyt myös purjevenemyyjänä.

Ingo kuvaa edelleen paljon ja on järjestänyt vuosien varrella useita näyttelyitä. Alun perin Jimi Hendrix –näyttely piti järjestää jo viime vuonna, kun sekä Jimi Hendrixin vierailu, että Ingemar itse juhlivat pyöreitä vuosia. Valitettavasti kuvien negatiivit kuitenkin katosivat ennen Hendrixin vierailun 50 -vuotisjuhlakonserttia. Lopulta negatiivit löytyivät viime syksynä ja ensimmäiset vedokset kuvista lähtivät esille Experience –kiertueelle. Ja nyt saamme jälleen kokea Jimi Hendrixin Kulttuuritalolla, kun harvinaiset kuvat saapuvat nähtäville alkuperäiseen ottopaikkaansa ensimmäistä kertaa!

Näyttelyssä on myös myynnissä postikorttisarjoja ja julisteita kuvista.

4 kpl A5 postikortteja 10€

A3 juliste 15 €/kpl

Kuvista on saatavilla myös A2 ja A1 -julisteita sekä muita tuotteita, kuten esimerkiksi T-paitoja ja mukeja.